Amikor hacker támadásokról hallunk, nehéz elképzelnünk, hogy akár egy bombázó is garázdálkodhat bankszámlánkon. Pedig ez történt a közelmúltban, amikor ugyanis fény derült rá, hogy Kristina Svehchiskaya társaival több millió dollárt lopott brit és amerikai bankszámlákról.

A csinos, már-már ártatlan tekintetű orosz hölgy bankszámlákat nyitott a Bank of Amerikánál, s a betett  – gyakorlatilag nem is létező – pénz helyett aztán szépen vissza is szerezte az igazi dollárokat. A New York-i Egyetemen tanult Kristina a szegénységből menekült az Egyesült Államokba, ahol állítólag lehengerlő személyiségével, és rendkívül jó kommunikációs képességével került a hacker csapatba. Feladata nem is a konkrét hackerkedés volt, sokkal inkább a bankokkal történő kommunikáció során számítottak képességeire.

Kristina Svechinskaya 2

A nyilvánosságra került információk alapján a csapat tagjai a bűncselekményt még Kelet-Európában tervezték meg. Miként az egyik vizsgáló tiszt elmondta, egy kifejezetten nagy kibertámadásról van szó, ugyanis a felhasznált Zeus program ezen variánsa még ismeretlen a szakértők előtt is. A kémprogram a számlatulajdonosok billentyűleütéseinek figyelésével jutott hozzá jelszavaikhoz, s így legalább havi kétmillió dollárt képesek voltak az elkövetők saját számlájukon jóváírni.

A „világ legszexibb hackere” néven is elhíresült Kristina már 2010-ben bűnösnek vallotta magát, az eljárás azonban azóta sem zárult le. A helyzetet nézve nem lehetetlen, hogy akár 40 évnyi börtönbüntetést is kaphat a lány.