Idén a Black Hat konferencia egyik középponti témája az Apple iOS biztonságával kapcsolatos témakör volt, mely során azt demonstrálták a szakértők, hogy az iPhone készülékek akár egy USB eszközzel is kiszolgáltatottá tehetőek.

A kutatók által Mactans névre keresztelt eszközről első ránézésre laikusként azt hihetnénk, hogy USB-s töltő, ám szakértő szemmel észrevehető, hogy olyan műveletek végrehajtására alkalmas, melyekkel az Apple készülékek feletti uralom átvehető.

Miként Yeongjin Jang egyetemi hallgató elmondta, a Mactans-t csatlakoztatni kell, s segítségével minden olyan funkció elérhető, ami USB kapcsolaton keresztül lehetséges. A projekt egyébként Billy Lau és Chengyu Song kutatók nevéhez fűződik.317Snsb-GoL._SL500_AA300_

Különösen nagy veszély rejlik a kis készülékben, ugyanis segítségével szinte bármilyen alkalmazás feljuttatható a mobilra, s ráadásul ehhez semmiféle felhasználói engedélyre nincsen szükség. A bemutató során a napjainkban oly sok veszélyt magában rejtő Facebook, és a vele kapcsolatos kibertámadások is szerephez jutottak, ugyanis USB kapcsolaton keresztül a kutatók olyan alkalmazásra cserélték a közösségi hálóét, mely elindítása után adataink akár idegen kezekbe is kerülhetnek. Kizárólag a mobil zárolt állapota jelenthet védelmet az ilyen jellegű támadások elől.

Természetesen a kutatók már felhívták az Apple figyelmét a felfedezésben rejlő kockázatokra, s ennek megfelelően a cég megtette a szükséges intézkedéseket a biztonsági rés lefedésére.