Az adathalászok tevékenységének célja többek között az anyagi haszonszerzés, s erre a leggyakoribb példa a bankszámlánkhoz való hozzáférés megszerzése. A netes bankolás során megadott jelszavaink és azonosítóink megszerzésével jutottak pénzhez azok a bűnözők, akiket most fogtak el hazánkban. A 33 éves budapesti, és az 58 éves fóti lakosokhoz két lett állampolgárságú is csatlakozott, és számítógépes kémprogramokat felhasználva jutottak hozzá olyan adatokhoz, melyekkel hazai bankok ügyfeleinek számláiról utaltak összeget saját javukra.

.

.

A Bankszövetség közleményében felhívja minden ügyfél figyelmét arra, hogy a napokban fokozottan figyeljenek oda az interneten végrehajtott tranzakciókra, és amennyiben bármilyen, az eddigitől eltérőt tapasztalnak, azt azonnal hozzák a bank tudomására. A szakértői vélemények szerint azonban a netes felület felhasználóinak naivitása is hozzájárul sok esetben ahhoz, hogy számlájukat megcsapolják. Amennyiben a felelősség kérdése kétes, úgy a hitelintézet nem vállal teljes mértékben felelősséget az anyagi kárért, és ez esetben kármegosztás valósulhat meg.

A hackerek többek között olyan tevékenységgel is foglalkoztak, mely során némi jutalék ellenében „fekete pénzeket” juttattak el a beszervezettek számlájára, hogy azok tulajdonosa tovább utalja azt számukra. Az Ali Baba névre hallgató vállalkozásüzletszerűen foglalkozott ezzel, és mindenki pénzmosás bűntettében válik részessé, aki tevékenységével segíti azt. A könnyű pénzszerzési lehetőség bizony csábítóan hat, de mindenképpen gondoljuk át, mielőtt bármi, efféle kétes ügyletbe belemennénk. Bankszámláink védelme érdekében pedig rendkívül fontos,hogy körültekintően járjunk el minden netes tranzakció esetében. Mint a mellékelt ábra mutatja, sajnos még így sem biztos, hogy tökéletes a védelmi rendszer.