Hackerkedésért általában nem megszokott az olyan súlyos büntetés, mint ami a RedHack tagjaira várhat, ugyanis a török ügyészség 8.5 évtől akár 24 évig terjedő szabadságvesztés kiszabását kérte. S hogy mire föl a súlyos büntetés lehetősége? Az állítólagosan a hacker csoporthoz tartozó tíz személy terroristakéntvan feltüntetve a vádiratban.

.

A török kormány honlapjai ellen intézett támadások során a hackerek olyan információkhoz jutottak hozzá, és tették azokat közzé, mint például követségi alkalmazottak személyazonossága, rendőrségi informátorok neve is nyilvánosságra kerültek. Itt nem álltak meg a vádlottak, és nem kisebb kormányhivatalok weboldalát törték fel, mint a legfelsőbb bíróság, a közlekedési minisztérium, vagy a belügy-, és igazságügyi miniszter honlapja.

Az ügy politikától sem mentes, hiszen a vádlottak egykor kapcsolatban álltak a Kurd Munkáspárttal, és a Forradalmi Emberek Szabadság Pártjával. Ezzel összefüggésben adatvédelmi irányelvek megsértésével, és titkos információk kiszivárogtatásával is vádolják őket.

.

RedHack elmondása szerint semmiféle kapcsolat nincs a tíz személy felé, s magát szocialista egyesülésnek tartja. Ezzel szemben a török ügyészség véleménye szerint maoista, leninista, marxista terroristák csoportjáról van szó.Természetesen az Európai Unió sem titkolta álláspontját a kérdésben, és több szervezettel együtt azon a véleményen van, hogy a török hivatalok gyakorlatilag a véleményszabadság korlátozásával próbálnak terrorizmus elleni törvényeiknek érvényt szerezni.  A tíz vádlott közül heten már hónapok óta fogságban vannak, és az ügy tárgyalására egyelőre még várni kell.