Az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodájának weboldalán arról olvashatunk, hogy az Európai Unió területén szigorodó büntetések várnak a hackerekre. Az intézkedések azért is váltak szükségessé, mert az idén januári előrejelzéseknek megfelelően rendkívüli módon elszaporodott a kiberbűnözés, valamint a hackertámadások száma. Az ilyen cselekményekhez felhasznált botnet hálózatok létrehozói akár három éves szabadságvesztést is kaphatnak a jövőben, de azok, akik az infrastruktúra rendszereit támadják, öt évre is számíthatnak.

A most még irányelv-tervezetként jelen levő szabályozás a tagállamok számára előírja,hogy az adatforgalomhoz jogtalanul hozzáférőkre, valamint az ezt eszközökkel elősegítőkre minimum két éves büntetés kerüljön kiszabásra. Az irányelv a tagállamokra bízza az ezzel kapcsolatos, kevésbé súlyos bűncselekmények minősítését.

A számítógépek botnet hálózathoz való csatlakoztatása egy-egy kártékony szoftverrel történik, melynek segítségével a gép bekapcsolható a rendszerbe, és a felette való uralmat illetéktelenek vehetik át. Az erőművek, közlekedési rendszerek, és hasonló létfontosságú infrastrukturális szolgáltatások ellen elkövetett hackertámadásokat szigorúbban minősíti majd a büntetőjog, és öt évet is a rács mögött tölthetnek az elkövetők.

Cél továbbá az is, hogy a tagállamok úgynevezett kapcsolattartó pontokat jelöljenek ki, ahol a kibertámadások áldozatai belátható időn belül, maximum nyolc óra múlva segítséget kaphatnak. A tervezet elfogadása után hazánknak két év áll rendelkezésére majd, hogy beillessze jogszabályaink közé az előírást.