Hacker hírek

Android feltörése

 

Az Android a legnépszerűbb telefonos operációs rendszer több millió magyar felhasználóval. 2018-ban az okostelefonok több mint 80% Android, majd iOS (iPhone), valamint elenyésző számban a kihaló félben lévő Windows Phone és Blackberry.

Android feltörés egy tág fogalom amely általában a képernyőzár feltörését, a telefon root-olását illetve a készülék teljes megfigyelését jelentheti.

Képernyőzár feltörése

Sok felhasználó képernyőzárat tesz a telefonjára, hogy illetéktelenek ne férjenek hozzá távollétében. 2018-ban már számtalan képernyőzár létezik: Pin kódos, minta rajzolás, ujjlenyomat, írisz szkenner, arcfelismerés stb.  Ezek feltörésére többféle módszer létezik, egy részük adatvesztéssel jár, tehát a telefonon lévő fényképek és egyéb adatok eltűnhetnek. Szerencsére vannak adatvesztés nélküli módszerek is. A képernyőzár feloldásáról külön cikkben itt olvashatsz bővebben.

Android Rootolása

A gyári Android operációs rendszer egy bizonyos keretek közé korlátozza a felhasználót. Korlátoz bizonyos hozzáféréseket, beállításokat, nem ad teljes, rendszergazdai hozzáférést a telefonhoz. Bizonyos alkalmazások működéséhez pedig kell teljeskörű hozzáférés, ehhez pedig rootolni kell az androidos telefont. Rootolást azért is szoktak végezni, hogy a telefont frissítsék egy újabb, a gyártó által hivatalosan nem támogatott Androidos verzióra. A rootolásról bővebben itt írunk.

Android megfigyelése

Android kémprogrammal teljes körű megfigyelés alatt tarthatjuk a telefon használóját. A kémprogram használatával nem csak az alap híváslistához és sms-ekhez férünk hozzá, hanem a különböző chat beszélgetésekhez, fényképekhez, videókhoz és gps pozícióhoz is. Az ilyen alkalmazások rejtett módban futnak és a háttérben feltöltik az adatokat egy online felületre amihez bármikor hozzáférhet a kémprogram telepítője. Bővebben.