A hackertámadások, a személyes adatokkal való visszaélés egyre gyakoribbá válása egyértelmű hatással van az internetezők szokásaira is. Miként a Carnegie Mellon Egyetem kutatásából kiderült, az amerikai felhasználók rendkívül óvatosak az adatkezeléssel kapcsolatban. Azzal mindenki tisztában van, hogy a személyes adatok kiadását hogyan kerülheti el, és bújhat álnevek, álszemélyiségek mögé, de már az is tapasztalható, hogy a legtöbben még ismerőseik elől is bujkálni kezdtek a neten.

A kutatásból kiderült, hogy a megkérdezettek 86 százaléka tudatosan rejti el személyét a különféle weboldalak regisztrációjakor, és azok használatakor, ezzel megelőzve azt, hogy leendő munkáltatójuk, bizonyos személyek, vagy akár kormányzati szervek adatokhoz juthassanak róluk.

gepel

A netezők 64 százaléka akár az otthoni közös számítógép használat okán, akár egyéb tényezők miatt rendszeresen törli az előzményeket és a cookie-kat, sőt, több mint ötven százalék rendszeresen karbantartja üzeneteit és már publikált tartalmait. Mindemellett a gyakorlat azt mutatja, hogy nagyon sokan átmeneti felhasználóneveken és e-mail címekkel próbálják ki egyes weboldalak szolgáltatásait.

1_fill_320x240

Bár a netezők nagy része tisztában van azzal, hogy milyen veszélyek leselkednek személyes adataikra, de ennek ellenére mégis vannak, akik a biztonságra kevés figyelmet fordítanak. A tapasztalatok és a statisztikák azt mutatják, hogy a válaszadók egyötödét már érte valamilyen támadás akár levelezését, akár közösségi fiókjait illetően. 11 százalék pedig sajnos megtapasztalta annak kellemetlenségét is, amikor a banki adatai kerülnek illetéktelen kezekbe. Természetesen a neten számos veszély leselkedik ránk, s ezek közül a megkérdezettek leginkább az adattolvajoktól tartanak, őket követik a reklámokkal foglalkozó cégek.

Nyilvánvaló, hogy a világháló előnyeit nem lehet teljes mértékben kihasználni, ha álnevek mögé bújunk, de az is kiderült a kutatásból, hogy a netezők sokkal komolyabb adatvédelemre tartanának igényt, mint amilyennel manapság találkozni. A félelem nem alaptalan, hiszen tény, hogy a hackerkedéssel és adathalászattal kapcsolatos támadások száma évről-évre növekvő tendenciát mutat.