Az internet begyűrűzött mindennapjainkba, és még azok is napi több órát töltenek előtte, akik kizárólag szabadidős elfoglaltságra használják a világhálót. Számos előnye mellett azonban nem egyszer tapasztaltuk már, mennyi veszélyt is rejt magában. Ennek lehettünk tanúi abban a közelmúltbeli esetben is, amikor egy 15 éves lány lett öngyilkos az őt ért atrocitások miatt. A történet meglepő eleme, hogy egy olyan hacker csoport segítségével bukkantak rá a felelős férfira, amelynek számláján több hacker támadás található.

.

Amanda Todd még általános iskolás volt, amikor egy harmincéves férfinak egy netes beszélgetés alkalmával megmutatta meztelen felsőtestét. A férfi kihasználva a helyzetet fényképet készített arról, melyet egy év múlva Amanda ismerőseinek körében terjeszteni kezdett. A lány nem tudta elviselni az emiatt őt ért támadásokat, és öngyilkos lett. Előtte azonban még egy, a YouTube-ra feltöltött videóban elmondta, hogy az interneten keresztül őt ért zaklatások és megalázások miatt fog véget vetni életének. Holttestére otthonában bukkantak rá.

Az Anonymous hacker csoport tagjai leltek rá a 30 éves férfira, aki ellen azóta per folyik kiskorú ellen elkövetett szexuális zaklatás vádjával. Emlékezete szerint Amandávalbarátság kötötte össze őket, és tagadja, hogy ő terjesztette volna a képeket.

.

Az eset megdöbbentő, és ugyanakkor elgondolkodtató is. Jól látható, hogy a „hacker-szakmához” jól értők igenis pozitív irányba is képesek használni tudásukat. Ugyanakkor a világháló veszélyeire is felhívja figyelmünket a történet. A monitor másik oldalán ülő idegennek soha ne adjuk ki személyes adatainkat, és ne hozzuk olyan kompromittáló helyzetbe magunkat, mellyel később bárki is visszaélhet. A biztonságos internet használatnak ez lenne talán az első leckéje.