Melyik az a fórum, ahol a karácsonyi üdvözléseket a legegyszerűbben, gyorsabba, és kreatívabban megoldhatjuk? Hát persze, hogy a Facebook! Ismerőseink üzenőfalára írva könnyen eljuttathatjuk jókívánságainkat a címzetthez. Azonban érdemes tisztában lenni az ünnepek alkalmával is azzal, hogy a Facebook biztonsági szempontból nem feltétlenül képviseli azt a színvonalat, amit elvárnánk tőle. Ha nem szeretnéd, hogy az elektronikus képeslapok vírusokat, vagy kártékony programokat tartalmazzanak, ezzel adataidat, vagy gépedet veszélybe sodorva, akkor érdemes néhány igen fontos dologra odafigyelned, mert karácsony ide, vagy oda, az ördög sosem alszik a világhálón.

.

.

Rendkívül fontos, hogy géped rendelkezzen a megfelelő biztonsági szoftverrel, ellenkező esetben könnyedén adathalászok áldozatává válhatsz. Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy – főleg az ünnepek környékén – gyakorta érkező üzenetekben található link nem biztos, hogy valóban a Facebook oldalára irányít, könnyen lehet, hogy csak egy hozzá hasonlóra, ahol bejelentkezési adatainkat gyanútlanul megadva máris hozzáférést biztosítunk felhasználói fiókunkhoz mások számára. A felhasználók nagy részének fel sem tűnik, hogy valójában nem a Facebook kéri adataikat, hanem csak valami nagyon hasonló oldalra érkeztek.

Különösen érdemes odafigyelnünk készülékeink védelmére – legyen szó akár laptopról, okostelefonról, vagy táblagépről – hiszen a nem megfelelő módszer használatával a Wi-fi használat közben a hozzáértők könnyedén betörhetnek rendszerünkbe, ezzel a későbbiekben nagy fejfájást okozva. Ne higgyük, hogy saját személyes adataink nem érdemesek az adatlopásra! S ha mást nem is igyekszünk megtenni az avatatlan szemek megfékezésére, legalább azokra a dolgokra figyeljünk oda, amelyek nem csak az ünnepek közeledtével, hanem az év minden időszakában nagyon fontosak. A biztonságos jelszóválasztás, e-mailjeink körültekintő kezelése, a közösségi oldalak ésszerű használata, és az adatvédelmi beállítások alapos áttekintése már kezdő lépésnek számíthatnak afelé, hogy személyes adataink valóban azok is maradjanak.

.