Nem megy ritkaságszámba, hogy az Anonymous hackercsoport politikai nézetek kifejeződését weboldalak megtámadásával, és megbénításával teszi még inkább hangsúlyossá. Ez történt tavaly májusban is, amikor a Milliók menete, Vlagyimir Putyin beiktatását ellenző akció mellett voksát letéve megbénította a Kreml honlapját egy teljes órára.

moskau-moscow-kremlin-1108229-h

 

A vélemények szerint visszaélésekkel teli elnökválasztás elleni tiltakozás ilyen formájú megjelenésével kapcsolatban elfogtak egy harmincéves férfit, aki azonban tagadja bűnösségét. Elmondása szerint nem tudott arról, hogy programja megbéníthatja az említett weboldalt. A szakmai vizsgálatok szerint azonban nagyon is tisztában volt tette súlyosságával. A krasznojarszki férfi akár négy év börtönbüntetésre is számíthat.

Az orosz hírügynökség információi szerint tavaly júniusban már megvádoltak egy szintén krasznojarszki főiskolást hasonló kibertámadással, ám ő tettét nem is tagadta, miszerint az Anonymous csoport utasítására támadta meg az államfői hivatal weboldalát 2012. május 6-7-én. Az Anonymous neve egyébként 2010 óta számtalanszor felmerült kormányzati hivatalok weboldalainak megbénítása, onnan adatok lopása kapcsán.

Dominican Republic Police arrested 6 Anonymous hackers

Az orosz Matematikai és Számítástechnikai Tudományos Intézet szakemberének véleménye szerint az elnöki hivatal weboldalát működtető cégnek lett volna a feladata még időben észlelni, és visszaverni a hacker csoport támadását.