A kiberhadviselés szabályozásáról végre elkészült az az ajánlás, mely az alkalmazandó nemzetközi jogi elveket gyűjtötte egybe. A NATO kérésére a tallini jegyzőkönyv a maga 300 oldalával, melyet az interneten is el lehet érni, már igencsak szükséges volt a kiberbűnözés növekedése, valamint az ellene való komoly fellépések okán.

A szakemberek nem kevesebbre vállalkoztak, mint a tényleges hadviselés során alkalmazandó normákat online színtérre vinni. A feladat már csak azért is rendkívül nehéz, mert az internet adta lehetőségeket kihasználva gyakorlatilag lehetetlen megmondani, hogy kik állnak támadások hátterében.

Kiberhadviseles(210x140)

civilek védelme az elsődleges a jegyzőkönyv szerint –  hasonlóan a genfi és a hágai egyezményekben leírtakhoz. Igen lényeges fogalom került tisztázásra, mely szerint akkor beszélhetünk online háborús cselekményről, ha annak következtében emberek halnak meg, vagy kiemelt anyagi kárral kell számolni. A vízi-, és nukleáris erőművek pedig éppen úgy nem szerepelhetnek a támadások listáján, mint a kórházak.

A jegyzőkönyv arra is kitér, hogy milyen ellencsapás megengedett online háborús cselekmények alkalmával. Akár hagyományos fegyveres támadás is megengedett válaszként, s a hackerek – mivel katonának minősülnek – meg is ölhetőek. A gyakorlati érvényesülés, valamint az, hogy a kiberbűnözők mennyire követnek szabályokat, még a jövő titka.

cyber