Miként hallhattuk, a legnépszerűbb közösségi portált, a Facebook-ot a múlt héten támadás érte, és a vállalat hálózatán belül néhány gépre kártékony kód került, miközben az alkalmazottak egy mobil alkalmazásfejlesztéssel foglalkozó weboldalt látogattak meg. Az akkori tájékoztató szerint azonnal vírusirtás történt az érintett gépeken. A vizsgálatok eredménye szerint ismételten a Java sebezhetőség volt felelőssé tehető. Mivel a Facebook csapatának tudomására jutott, hogy más cégek rendszereit is hasonló módon fertőzik, így együttműködést kezdeményezve segítette őket a védekezésben.

apple2012q3hero

Mára kiderült, hogy az érintett cégek egyike nem más, mint az Apple. A cégóriás sem nyilatkozott túl bőven a témáról, az viszont egyértelműen kiderült, hogy nem csak Windows-os alapú számítógépeket ért támadás, és a Facebook esetéhez hasonlóan szintén egy szoftverfejlesztéssel foglalkozó weboldalról érkeztek a kártékony kódok. A sajtótájékoztatón hallottak alapján nem került ki semmiféle adat az Apple rendszeréből. Az FBI folyamatosan dolgozik az ügyön, és az Apple is szorosan együttműködik vele.

Egyes szakemberek véleménye szerint a probléma akár több száz céges rendszert is érinthet, de az Apple már megtette a védekezéshez szükséges lépéseket, valamint az Oracle is kiadott a Javához egy frissítést, mellyel valószínűleg megelőzhetőek a támadások a jövőben.