A közösségi portálok sem kerülhetik el a kibertámadások szülte kellemetlenségeket, s bár a Facebook a biztonsági cégekkel karöltve mindent megtesz annak érdekében, hogy a felhasználók adatai és fiókjai maximális biztonságban legyenek, mégis tény a Microsoft kutatói szerint, hogy napjainkban sajnos olyan kártékony programok terjednek, melyek a fertőzött gépen használt profilokat irányítása alá tudják venni.

A Febipos névre keresztelt trójai működése tulajdonképpen a webböngészők manipulálásán alapul, s a jelenlegi információk szerint a Firefox és a Chrome böngészőkkel képes együttműködni. Egy-egy bővítmény telepítésével monitorozza a Febipos a böngészési szokásokat, s a Facebook-bejelentkezés alkalmával azonnal aktivizálódik.

A Febipos a parancsokat egy távoli szerverről fogadja, s így terjesztői többféle feladatot elvégeztethetnek azzal. A tapasztalatok azt mutatják, hogy igen széles körben képesek használni a bűnözők a trójait, az üzenetek közzététele mellett bizonyos oldalak lájkolása, kommentek írása, tartalomírás, sőt, chat-elés sem lehetetlen számára. S további problémát jelent, hogy a szövegek tartalmaznak olyan hivatkozást, melyekre kattintva kártékony weboldalon találhatják magukat a felhasználók.

A szakértők eljutottak addig a védekezés terén, hogy az első variánst már blokkolni képes a Facebook, de az üzenetek rendkívül gyors terjedése miatt a megoldás még mindig nincs közel.