A kormányzati hivatalok weboldalai elleni hacker támadások már nem mennek ritkaságszámba napjainkban, hiszen szinte folyamatosan hallani az egyes hacker csoportok által elkövetett cselekményekről, melyekkel ilyen vagy olyan eseményekre, gyengeségekre kívánják felhívni a figyelmet. Nem történt ez most sem másképp, a különbség most csupán annyi, hogy nem az Egyesült Államok szervei, vagy éppen olajcégek kerültek ezúttal a figyelem kereszttüzébe, hanem a japán belügyminisztérium, s ezzel együtt számos államigazgatási szerv.

.

Az Union Honker nevű kalóz csoport ezúttal egy Kína és Japán által is magáénak ítélt szigecsoport kínai tulajdonjogát híresztelő feliratot helyezett el az oldalakon. Az országonként eltérő elnevezéssel illetett szigetcsoport ( Japánban Szenkaku, míg Kínában Tiaojü névre hallgat ) jelenleg japán fennhatóság alatt van, s ezt kívánták némileg aláásni a hackerek.

A probléma abban áll, hogy a japán belügyminisztérium weboldala mellett számos államigazgatási szerv, vagy például a statisztikai hivatal, a posta, a távközlés, vagy a helyhatóságok is a kínai hackerek célpontjául szolgáltak, s a rendőrség elmondása szerint a kalóz csoport még további háromszáz japán szervezetet is lehetséges támadási felületként nevezett meg.

.

Japánban egyébként az említett szigetvitával kapcsolatban utcai tüntetések, gyárleállások is történtek a közelmúltban, s miként láthatjuk, a világhálón is folytatódik a harc. A kérdés csupán az, hogy miért ilyen eszközökkel kívánnak lezárni egy olyan vitát, aminek békés útja is létezne. Az eddigiek figyelembevételével valószínűleg nem áll meg itt a küzdelem a szigetcsoportért, s talán a hackerek be is teljesítik az említett további támadásokat a japán közigazgatási szervek weboldalai ellen.