Nem ritka, hogy a hackerek szakmai hozzáértését vállalatok és hatóságok is igyekeznek kihasználni. Az egyik japán napilap is erről számolt be, ugyanis a japán rendőrség a kiberbűnözés visszaszorítása, és az internetes támadások megelőzésének érdekében etikus hackerek segítségét kívánja igénybe venni. Tény, hogy a hackerek olyan információk birtokában vannak, melyek nagymértékben hozzájárulhatnak a hacker támadások visszaszorításához.

kiberbunozes_screenshot_20121031083308_2_original

Különösen nagy veszélyt jelentenek egy ideje már azok a vírusok, amelyek terjesztésével át lehet venni az uralmat más számítógépek felett. Többek között ennek megelőzését is célként tűzte ki a hatóság. A közelmúltban nyomozók már igyekeztek hackerek segítségét igénybe venni, de a  most tapasztalható méretekben erre még nem volt példa a térségben. Mivel a kibertámadások alapos szakmai ismereteket igényelnek, így az ellenük való védekezés is megköveteli ezt. Éppen ezért a rendőrség e területen együttműködni kíván biztonsági rendszerekkel foglalkozó cégek és egyetemek szakembereivel.

A fentiekben vázoltakra azért is kerül most sor, mert januárban jó néhány kibertámadás érte az ország számítógépes hálózatait. A mezőgazdasági, halászati és erdőgazdálkodási minisztérium éppen úgy célpontként szerepeltek, mint tavaly a japán űrhivatal és a védelmi tárca is. Arra pedig sokan emlékezhetnek, amikor októberben egy mobiltelefon-vírussal milliók személyes adatait lopták el Japánban. Tokió további tíz állam együttműködésével igyekszik létrehozni egy szövetséget, mely szintén a kiberbűnözés megakadályozását tűzi majd ki célként.