Meglepődik Ön ma azon, hogy akár tizenöt éves hackerek garázdálkodnak a világhálón, tevékenységükkel akár komoly következményeket is okozva? A közelmúlt hazai eseményei is azt támasztják alá, hogy valójában kortól független, ki mennyire ért a témához, és mire is használja az egyébként hasznosnak mondható internetet.

.

Az UG Nazi névre hallgató hackercsoport vezetőjeként ismert, Cosmo (vagy Cosmo the God ) névre hallgató, tizenöt éves, kaliforniai hacker nem kisebb rendszerekbe való betörést követett el, mint a Paypal, az Amazon, de a Központi Hírszerző Hivatal honlapja ellen is támadás is hozzá fűzhető. A Long Beachen élő elkövetőt az FBI tartóztatta le, és a Wired hírportálja szerint az elmúlt évben elkövetett hacker támadások egy része is az ő számlájára írhatóak.

A bíróság ítélete alapján egyelőre elkerülheti a börtönbüntetésta fiatal hacker, ám ha a rá kirótt feltételeknek nem tesz eleget, akár három év is várhat rá a fiatalkorúak börtönében. A bíróság döntése szerint hat éven keresztül kizárólag felügyelettel használhatja az internetet. Minden felhasználói fiókjának jelszavát meg kellett adnia a hatóságoknak, és szigorúan eltiltották attól is, hogy akár a sokszor emlegetett Anonymous, akár az UG Nazi csoporttal kapcsolatba lépjen. Természetesen joggal merül fel a kérdés, hogy a felfüggesztett szabadságvesztés ilyen irányú megszabásait valóban sikerül-e majd kontroll alatt tartani, és távol tartani huszonegy éves koráig a szabad internet használattól egy olyan személyt, aki még a rá büntetést kiszabóknál is valószínűleg jobban ismeri a világhálót.