Nem kevés kémkedéssel és megfigyeléssel kapcsolatos botrányról lehetett hallani mostanában, s természetesen a közösségi portálok és az ottani személyes adatok védelme is középpontba került a témában. A Twitter, a Microsoft, és a Google is kiadott már olyan jelentéseket, melyek arra vonatkoznak, hogy mennyi megkeresés érkezett bizonyos hatóságoktól adatkérésre. Most a Facebook hozta nyilvánosságra, hogy a tavalyi év második félévét illetően közel 31 ezer kérés érkezett arra, hogy egyes felhasználó fiókokkal kapcsolatos információkra lenne szükség.

A területi megoszlást illetően egyharmaduk, mintegy 11-12 ezer az USA területéről érkezett, mely során 20-21 ezer felhasználó adatai iránt mutattak érdeklődést a hatóság emberei. A dobogó második helyén India áll, majd őt követik a brit, olasz, francia és német hatóságok. A hazai viszonyok tekintetében elmondható, hogy mindösszesen 25 kérést kapott a Facebook, melyeknek 36 százalékában meg is kapták az illetékesek a bekért információkat.

fb

A Facebook tájékoztatójában nyilvánvalóvá tette, hogy igen szigorú követelményeknek kell megfelelniük a beérkező kérelmeknek, és minden szempontból vizsgálat alá kerülnek azok – ezzel természetesen az érintett felhasználókat védve. Ha bármilyen jogi hiányosságot tapasztal a közösségi háló, egyértelműen megtagadhatja az adatszolgáltatást. Ez vonatkozik azokra az esetekre is, amikor a kérelem hatóköre az indokoltnál szélesebben értelmezett. Ami az USA hatóságai által igényelt információkat illeti, a Facebook a vonatkozó jogi háttér miatt nem hozhat nyilvánosságra bővebb információt a témáról, melyet Kevin Bankston, a Center for Democracy and Technology jogvédő szervezet képviselője igencsak sérelmez.