A The New York Times a napokban hozta nyilvánosságra azt a tényt, hogy rendszerét az utóbbi négy hónapban többször is feltörték, és hozzájutottak az alkalmazottak jelszavaihoz. A kínai hackerek célja az volt, hogy adatokhoz jussanak Ven Csia-pao kínai miniszterelnökről, vagyonáról, valamint üzleti kapcsolatairól. A napilag ugyanis még tavaly októberben leközölt egy igencsak terjedelmes cikket arról, hogy a miniszterelnök hivatali ideje után mintegy 2,7 milliós vagyonnal gazdagodott. Bár tény, hogy a The New York Times nem állította, hogy kétes eredetű lenne az összeg, Peking mégis támadásnak vélte ezt a lap részéről.

A rendszer feltörésének vizsgálatára rendelt szakértők jutottak arra a következtetésre, hogy kínai hackerek tehetőek felelőssé a biztonsági problémáért, akik ráadásul hozzá sem férhettek a kínai miniszterelnökkel kapcsolatos anyagokhoz.

Nem először fordul elő, hogy Kína kereszttűzbe kerül, hiszen nem csak az Egyesült Államok, de más országok is úgy vélik, hogy Kína már évek óta kémkedik az internet felhasználásával, hogy ezzel megfélemlítse mindazokat, akik rendszerét bírálják. Tény tehát, hogy a hackerek tevékenységének célja nem kizárólag az anyagi haszonszerzés, hanem bizony a politika világa sem mentesül a világhálón zajló kalózkodástól.

hackers_code_intro