A számítógépek és felhasználóik legnagyobb ellenségei a különböző kártékony programok. Rengetegféle vírus és kémprogram létezik, különböző alkategóriákba rendeződve.

Íme a legelterjedtebb vírusfajták:

Rendszervírusok
Boot szektor, MBR A számítógép bekapcsolásakor automatikusan lefutó területbe ágyazódó vírus.

Programvírusok
A klasszikus értelemben vett vírusok. Sokszorosítja és terjeszti önmagát. Futtatható állományokat fertőz meg, ezen állományok indításakor aktiválódik. Típustól függően lefutáskor akár azonnal további megfertőzhető programok után nézhet.

Alkalmazás vírusok
Más néven makróvírusok. Ezek a vírusok különböző makró nyelveken íródtak. A makró nyelvek egyszerű programozási nyelvek más programokba ültetve. (pl. szövegszerkesztő) Mikor a szöveges fájl megnyílik, a makró kód lefut. Ezt használják ki a makróvírusok és ezért veszélyes ismeretlen forrásból származó e-mail csatolmányokat megnyitni, hiába van szó csak egy egyszerű Word dokumentumról.

Féregvírusok
A vírusok egyik speciális fajtája, melynek szaporodásához nincs szükség hordozóprogramra. Ez azt jelenti, hogy nem kell egy másik programot megfertőznie a terjedéshez. A féregvírusok nagy része csak terjedésre íródott, de léteznek változatok, amelyek módosítják, vagy törlik a fájlokat. Komoly hátrányai lehetnek a csak terjedő fajtáknak is, hiszen terjedés közben a számítógépet és a hálózatot is terhelik.

Habár a vírusok terjedését sokan ismerik, a kémprogramokról érdemes pár szót ejteni:

Megfertőzés módjai
A spyware programok nem feltétlen terjednek a vírusokhoz hasonló módon, mivel a fertőzött rendszerek nem próbálják automatikusan átjuttatni a szoftvert más számítógépekre. Ezek a programok általában a felhasználó megtévesztésével, vagy más programok sebezhetőségeit kihasználva terjednek.
A legtöbb spyware a felhasználó tudomása nélkül, megtévesztésen alapuló technikával jut a rendszerbe. A megtévesztés egyik módja, hogy hasznos, a felhasználó számára szükséges programokba épülnek. Másik módszer a böngészőn keresztüli támadás. Mikor a felhasználó egy fertőzött weboldalra látogat, lefut a fertőző kód és a rendszerre települ a kártékony program.

Hatása, viselkedése
Általában a fertőzött rendszer egyrészt bizonyos helyzetekben nem úgy működik, ahogy kellene, másrészt a gép teljesítménye is észrevehetően csökken. Egy spyware fertőzés lefoglalhatja a CPU-t, a merevlemezt, és a hálózatot is. Gyakori fagyások, rendszerösszeomlások szintén jellemezhetnek egy komolyabban fertőzött rendszert. Ilyen helyzetekben gyakran csak egy teljes, rendszerszintű újratelepítés segíthet.
Bizonyos típusú spyware programok képesek kikapcsolni a tűzfalat és a vírusirtó programot is, ami több hasonló kártékony szoftver beáramlását eredményezheti. Vannak olyan spyware programok is, amelyek kikapcsolják a rendszeren szintén megbújó konkurens kódokat, nehogy a felhasználó az egyre több gyanús jel hatására takarításba kezdjen.

Eltávolítás, megelőzés
A mai antivírus programok nagy része antispyware programként is funkcionál, de léteznek külön spyware típusú kártevőkre szakosodott programok is. Sajnos az erősen fertőzött rendszereken általában már ezek a programok sem, csak a teljes újratelepítés segíthet.