Az év eleji kibertámadásokkal kapcsolatos előrejelzések egyértelműen megjósolták, hogy az idei évben sem fog csökkenni a biztonsági incidensek száma. Nincs ez másként hazánkban sem, sőt, miként a tapasztalat mutatja, drasztikus méreteket öltött a kormányzati rendszereket is célzó támadások száma. Nem csak a többféle módszer, hanem a különböző forrásokból indított támadások profizmusa is aggodalomra ad okot.

image

A Miniszterelnökség Nemzetbiztonsági Irodájának vezetője arról nyilatkozott, hogy az internet világának fejlődésével az utóbbi 15 évben egészen új irányt vett a biztonság fogalma, mely azért is teremt különösen veszélyes helyzeteket, mert nehezebben kontrollálhatóak ezek a támadások. A terrorizmus színtere részben áthelyeződött a kibertérre, ahol a bűnözők tartják egymással a kapcsolatot, csoportosulásokat hoznak létre, és megtervezik, végrehajtják cselekményeiket.

Hazánkban egészen a márciusban elfogadott Nemzeti Kiberbiztonsági Stratégia megjelenéséig némileg ismeretlen, és rendezetlen volt a kibertérre vonatkozó szabályozás. Jelenleg legfontosabb a nemzetközi gyakorlatnak megfelelő színvonal elérése a kutatás-fejlesztés terén, de hasonlóképpen fontos szerep jut az oktatásnak, a profi szakemberek képzésének, hiszen csak ők vehetik fel a küzdelmet a sokszor bizony nagy tudással rendelkező hackerekkel. Kifejezetten szükség van a kormányzati tisztviselők IT biztonság téren történő továbbképzésére, hiszen sok esetben az alkalmazottak elővigyázatlansága tehető felelőssé egy-egy támadás realizálódásához.

kibervedelem

A hatékony információcsere és az EU-val való együttműködés legalább akkora jelentőséggel bírnak, mint az alkalmazottak felkészültsége.  Erre a célra jött létre hazánkban a Nemzeti Kiberbiztonsági Koordinációs Tanács. A témába vágóan megrendezett nemzetközi konferencián, A terrorizmus Rubik-kockája, avagy a fenyegetések komplex megközelítése című rendezvényen a Terrorelhárítási Központ nemzetközi főosztályának vezetője arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban megnőtt azoknak a terrorsejteknek a száma, akik az internetet használják kommunikációra. Hazánkban sem magasabb, sem alacsonyabb kiberbűnözési rátákkal nem kell számolni, mint az Unió más tagállamaiban.