A New York Times, és számos más amerikai lap hozta nyilvánosságra az elmúlt napokban, hogy rendszerüket bizony kínai hackerek törik fel már hónapok óta. A Wall Street Journal és a Washington Post mellett a Bloomberg is úgy vélte a vizsgálatok alapján, hogy a hacker támadások mögött kínaiak állnak. Erre a következtetésre az alkalmazott módszerek és a politikai irányvonalat sem nélkülöző célok alapján következtettek a szakemberek, ugyanis a pekingi vezetők korrupciós ügyei is kereszttűzbe kerültek az utóbbi időszakban e lapok hasábjain.

A kínai Kommunista Párt újságja, a Zsenmin Zsipao azonban egyértelműen cáfolja a vádakat, és azzal érvel, hogy mivel határokon átnyúló cselekményekről van szó az internetes támadások esetében, így gyakorlatilag lehetetlenség rájuk bizonyítani pusztán az IP-címek és feltételezések kapcsán, hogy valóban kínaiak tehetőek felelőssé a hacker támadásokért.

images (1)

 

A Kommunista Párt lapjának szerzője szerint csupán az Egyesült Államok önző érdekei állnak a vádak mögött, hogy ezzel is rossz fényben tüntesse fel az országot, és korlátozhassa annak tevékenységét. Miként a pekingi külügyi szóvivő is elmondta, Kína is ugyanolyan áldozat a hacker támadásokat illetően, mint például az Egyesült Államok. A cikk értelmében Kína tavaly több ezer amerikai IP-címről érkezett támadás áldozata volt, ám mindezek ellenére sem kívánta meggyanúsítani vele az Egyesült Államokat. Mindenesetre érdekes, hogy az egymáshoz vagdalkozás helyett miért nem inkább a biztonsági szakemberek munkájára fordítják a figyelmet a felek.