Nem egyszer volt már arra példa, hogy a hatóságok tehetetlenül álltak egy-egy hackertámadással szemben. Ez történt a közelmúltban Japánban is, ahol az eddig megszokottaktól eltérően odáig ment a tulajdonképpen FBI japán megfelelőjének aposztrofálható National Police Agency, hogy vérdíjat tűzött ki a sokat üldözött Katajama Juszuke fejére. Ebben a tekintetben valóban történelmet írt a férfi, aki több hónapon át problémát okozott a rendőrségnek. Nem csak – különös módon – egy macska nyakörvére erősített félrevezető nyomok küldésével, hanem egy távvezérlésű vírus kifejlesztésével is megnehezítette a hatóságok dolgát.

A Remote Control Virus képes volt arra, hogy segítségével fejlesztője nyilvános eseményeken, vagy éppen mindenki által látható középületek képernyőin jelenítsen meg fenyegetéseket. A japán császár unokája által látogatott iskola is a célpontok között volt többek között.

gty_96417700_cyber_war_mw_110808_wg

A vérdíj korántsem riasztotta el tevékenységétől Katajamát, aki odáig merészkedett, hogy saját személyazonosságára vonatkozó adatokat szolgáltatott a rendőrségnek, valamint a médiát is értesítette, miszerint már közeleg az újabb dobása. Ez be is következett, ugyanis egy macska nyakörvére erősített egy SD kártyát, melyen az általa kifejlesztett vírussal kapcsolatos információk voltak olvashatóak. Továbbá arra vonatkozóan is tett megjegyzéseket – kiáltványszerű formában – , hogy a japán rendőrség belerángatta őt egykor egy olyan ügybe, amelyben teljesen ártatlan volt.

Végül a férfi nyomára bukkantak, amikor is megtalálták a macskát Tokiótól hatvan kilométerre. A biztonsági kamerák és a memóriakártya adatai vezették végül a rendőrséget Katajama nyomára,aki viszont tagadja, hogy bármilyen köze is lenne az említettekhez. Természetesen a nyomozás részeként lefoglalták a férfi három számítógépét, melyeket szakemberek fognak átvizsgálni, hogy alkalmasak-e a szóban forgó vírus kifejlesztésére. Az ügyben mindenképpen döntő lesz a vizsgálat eredménye, hiszen a macska és a férfi kapcsolatán túl egyelőre nincs más a hatóság kezében. Különösen érzékeny a terület, hiszen a korábbiakban már letartóztattak négy gyanúsítottat az üggyel kapcsolatban, akiktől végül bocsánatot kellett kérniük, ugyanis az ő gépeiket is a malware fertőzte meg. Természetesen ezután  jelentősen megkérdőjeleződött a japán rendőrség szakmai kvalifikáltsága.