A nemrégiben megjelent Android 4.1 Jelly Bean rendszer biztonsága is fejletteb az elődhöz képest

Rengeteg támadás érte már megjelenése óta a Google-féle telefonos operációs rendszer gyengeségeit a biztonságossága szempontjából, azonban a verziószámok növekedésével egyenes arányban a biztonság is nőtt. A felhasználók ellen irányuló támadások kivédése pedig mindig is cél volt valamilyen szinten, azonban a védelemmel együtt a támadás is fejlődni kényszerül

A jelenleg is még csak terjedőben lévő(legjobb esetben is csak a készülékek 30%-án fut hivatalosan) 4.0-ás verziószámú Ice Cream Sandwich-ben debütált –többek között- az ASLR, amely e rendszeren belül még nem teljesen életképes ugyan, de a Jelly Bean-ben már továbbfejlesztették. A dolog lényege az, hogy randomizált módon oszt ki címeket az átmeneti adatoknak, és minden más fájlnak is, tehát nincs állandó helyük, ami a címtárakban kutató, kereső vírusokat, amik konkrét helyeken keresnek, azok már nem járnak sikerrel.

Ezzel a fejlesztéssel valamelyest el akarják érni az üzleti jellegű felhasználókat, ám ez közel sem ennyire egyszerű, viszont ettől függetlenül az átlag felhasználók örülhetnek, hiszen ők is részesülnek ugyanabban a biztonságban.

A jövőben a fejlesztők az ASLR-rel kapcsolatosan napvilágra kerülő problémákat fogják orvosolni, valamint több más védekezési mód továbbfejlesztése is tervben van.

Dicséretet érdemel a sok előrelépés, azonban először az előd, a 4.0 minél hamarabbi elterjesztésére is lehetne sürgetni a készülékgyártókat, mivel a rendszer már tavaly ősz óta elérhető számukra is.