Az nem számít újdonságnak, hogy a kiberbűnözés egyre nagyobb méreteket ölt, és az illegális weboldalakon, adathalászaton keresztül megszerzett információkkal több millió dolláros kárt képesek okozni a hackerek. Míg a világgazdaság problémákkal küzd, addig a netes feketekereskedelem, valamint a szervezeteket, magánszemélyeket megkárosító tevékenység minden korábbinál nagyobb méretű, és több bevételre szert tevő. Az FBI a közelmúltban két feketekalapos hackert tartóztatott le, akik amerikai pénzintézetek ügyfeleit károsították meg. Az elmúlt időszak gyakorlatát megfigyelve a Dell SecureWorks kutatói szerettek volna fényt deríteni arra, hogy tulajdonképpen mennyire éri meg a hackerkedés, és kiberbűnözők, adathalászok milyen bevételekkel számolhatnak, amiért egyre többen tevékenykednek ezen az illegális területen.

3

Adatlopással a kiberbűnözők nagy mennyiségű bankkártya adathoz jutnak hozzá. A Visa, vagy például a Master Card kártyák alapadatait négy dollárért adják-veszik, de az összeg természetesen annak is függvénye, hogy az melyik területhez tartozik. Európában akár 15 dollárt is megérnek egy-egy kártya adatai. Mielőtt úgy gondolná, hogy ebből nem sok bevétele származik a bűnözőknek, tudnia kell, hogy sokszor több százezres mennyiségű adathoz is hozzájutnak egy-egy akciójuk során.

A „Fullz”-ként emlegetett csomagok tulajdonképpen a személyhez köthető, elérhető összes információt tartalmazzák, egy egyre nagyobb keresettségnek örvendenek. Az amerikai állampolgárok adatai 25, az európaiaké 30-40 dollárba kerül, s a csomag tartalmazza a nevet, születési időt, telefonszámot, mail-címet, jelszavakat, azonosítókat, valamint a bankfiókok online elérési információit.

A vírusterjesztők szintén árulják szerzeményeiket, s egy távoli számítógéphez való hozzáférésért 50-250 dollárt is elkérhetnek. A terület olyannyira kinőtte magát, hogy már az előfizetéses konstrukciók is megjelentek, melyeket elsősorban a sérülékenységek kihasználására épülő kódok esetében alkalmaznak, s a legnépszerűbbnek számító csomag 1800 dollárt kóstál havonta.

A fertőzött számítógépek alkotta hálózatok, a botnetek erőforrásaihoz 1000 gépenként körülbelül 20 dollárért lehet hozzájutni, de ha több PC-t tartalmazó hálózat érdekli a klienst, akkor akár mennyiségi kedvezmény is adható. A lehetőséget kihasználók a rendszereket adatlopásra, vagy spammelésre használhatják, melyek csak további illegális tevékenységeket, és ezekkel együtt bevételszerzést biztosítanak a vásárlóknak.

5

A virtuális feketepiacon is az a tendencia kezd megmutatkozni, mely szerint a túlkínálat árcsökkenéssel jár együtt, s  akár arra is mód van, hogy weboldalakat bénítsanak meg pénzünkért az illetékesek – egy órára 3-5 dollárért, egy napra 90-100 dolláros árért. Egy normál site feltörése pedig 100-300 dolláros összeget kóstál.

A biztonsági cég sok más társához hasonlóan felhívja a figyelmet a megelőzésre, a körültekintő internet használatra, valamint a védekezés fontosságára. Cél a biztonságtudatosság növelése a megfelelő technikai és szoftveres háttér megvalósításával.