A hackerek támadásairól a legtöbb esetben már csak akkor hallunk, ha bekövetkezett a baj. Erre számtalan példa volt az elmúlt időszakban, amikor cégóriások rendszerei omlottak össze, magánszemélyek százainak adatai kerültek nyilvánosságra, vagy akár napokra megbénultak egyes létfontosságú weboldalak. Nem ritka, hogy a támadások hátterében politikai nézetkülönbségek vannak, de az is gyakori, hogy a rendszerek hiányosságaira kívánják felhívni a szakmailag igencsak képzett hackerek a nyilvánosság figyelmét.

.

Ezúttal az Egyesült Államokban zajló több hónapos hacker tevékenység eredményeképpenkerült sor arra, hogy több millió állampolgár adatait lopták el. Az összehangolt támadássorozat két hónapon keresztül zajlott, melynek során akár több millió bankszámlaszámot, hitelkártya számot, és társadalombiztosítási számot loptak el a hackerek. A felhasznált szoftverek számát illetően 33 darabról beszélhetünk, melyek segítségével 44 rendszert törtek fel.

A Mandiant IT-biztonsági cég vizsgálata alapján derült fény arra, hogy egyetlen e-mail aktiválta a hihetetlen mennyiségű adat ellopásához vezető eseménysorozatot, melyben egy dolgozó a levélben levő linkre kattintott. A hatóságok nem tagadják, hogy komoly rések tátongtak a biztonsági rendszereken, melyeken azóta változtattak. A titkosítás nélkül tárolt tb adatok csupán egy olyan hiányosság, mely a kialakult helyzethez vezethetett. A kétszintű azonosítás fontossága ezúttal is beigazolódott – sajnos túl későn. Az adóhatóság igazgatója az eseményt követően lemondott, és komoly összeget ajánlott fel az állam az ehhez hasonló visszaéléseket megelőzvén. A közintézmények rendszereinek védelme talán még soha nem volt ennyire fontos az Egyesült Államokban, mint az utóbbi időszakban – s erre pont a hacker támadások hívták fel a figyelmet.