Az internet tele van ingyenes programokkal. Nem ritkán ezeket a programokat még hirdetik is különböző oldalakon, de honnan van pénzük marketingre és fejlesztésre ha a program ingyenes? Honnan származik bevétel?

Amikor felinstallálsz egy programot, egy csomó unalmas és monoton ablak jelenik meg: Fogadd el a feltételeket, válaszd ki hova települjön a program, csináljon-e parancsikonokat stb..  Gyakran ilyenkor egyéb programok, alkalmazások is települhetnek a gépünkre ha nem figyelünk oda.

Például itt van ez a “Babylon Toolbar” amit bármennyire is hasznosnak akarnak feltüntetni, a felhasználók 95% sikítva menekül előle és azonnal uninstallálni akarja. Legtöbbször az ilyen programokat még eltávolítani sem olyan könnyű, ezért nagyon figyeljünk oda telepítéskor.

A Babylon programokhoz hasonlóak mind rengeteg reklámot használnak és reklámhelyet adnak ki. A program átállítja a böngésző kezdőlapját és az alapértelmezett keresőmotort, ezekkel is reklámoznak.

A számítógépedre gyakorolt hatása is nagyon káros mivel DoS (Denial of Service) támadást hajtanak végre. Sorozatos lekéréseket küldenek a gépre így kihasználják a RAM memória jelentősenial of Service) részét, így elveszik a lehetőséget hogy valódi programok használják azt.


Ezért óvakodjatok a különböző programok telepítésekor potyautasként települő programoktól, amikor lehetnek böngésző kiegészítések és az előző cikkben részletezett malware, hamis vírusirtók!