Az utóbbi időben a fiatalkorúak és gyerekek interneten elkövetett bűncselekményei az Anonymoushacker csoport magyarországi leágazása révén váltak ismét beszédtémává, hiszen a közelmúltban lefüleltek a csapatot, akiknek dunaújvárosi vezetője mindössze tizenhat éves. Az Akadémián tartott előadás alkalmával Krasznay Csaba, és kollégája bemutatták, hogy gyengén védett honlapokat hogyan tudnak akár gyerekek is feltörni, megbénítani, vagy akár teljes egészében megváltoztatni. A kiberbűnözés bizony napjainkra különösen érvényes, de az is tény, hogy a gyerekeket sokszor magasabb szintű bűnözői csoportok használják fel, hogy végül őket vonják felelősségre helyettük.

.

A mostani konferencián az is szóba került, hogy az általában már 10-15 éves korban aktívan hackerkedők tevékenységéért közvetlen környezetük, a szülők és a pedagógusok is felelőssé tehetőek, hiszen egyfajta szemléletváltásra lenne szükség e területen, s ha a fiatal tehetségesnek mutatkozik az informatika világában, akkor ezt pozitív irányban fejlesztveakár egy sikeres karrier alapjai is lefektethetőek volnának ilyen módon.

.

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által szervezett konferencián ezeken felül szó esett a Facebook rejtette veszélyekről is, melyek között a magánélet megsértése, a társas kapcsolatok romlása, és az elidegenedés kiemelt hangsúlyt kapnak, különösen, ha gyermekekről van szó. Rendkívül fontos lenne a biztonságos internet használatra való okítás, így talán elkerülhető lenne, hogy a Facebook-ra belépve gyermekeink olyan dolgokat osszanak meg magukról, vagy tegyenek közzé, melyek valós személyiségükre nem is feltétlenül igazak.

Felnőttként is jól tudjuk, hogy a számítógép előtt ülve egyszerre többféle dolgot is csinálunk, s különösen igaz ez gyermekeinkre. Az osztott figyelem, a csevegés sokszor gesztusokat nélkülöző jellege nem biztos, hogy jó irányba terelik a tinik személyiségfejlődését.  Az internet számos előnye mellett nem feledkezhetünk meg arról, hogy a virtuális kapcsolatok miként hatnak valós életünk alakulására. A konferencia összegzéseként a felelősség mindenképpen a szülőkön van e téren is.