Általában a felhasználók a böngészőik frissülésekor leginkább a külső jegyek változásait keresik, mivel ezek azonnal észrevehetőek, azonnal láthatóak, azonban ezeket nevezhetjük mellékes szempontoknak is valamilyen szinten. Azonban ami ennél jóval fontosabb az az, ami a motorháztető alatt történik egy-egy ilyen verziófrissítés esetében, mivel ezek járulnak hozzá a vizuális változásokhoz, mint a díszes kezelőfelület, annak a szépítése, vagy mondjuk a sebességhez, a könnyű használathoz, stb.

Az Opera néhány napja megjelent frissítése több, eddig jelen levő hibától mentes, emellett rengeteg biztonsági és stabilitási fejlesztésen esett át, amik a nemrégiben bemutatott újdonságokkal kiegészülve egy erősebb, de mégis szolidabb megjelenésű böngészőt adnak a kezünkbe.

Többek között a megnyitott lapok memóriaigénye is optimalizáltabb lett, mivel a sok lap egyidejű böngészésekor sokszor ütközhetünk abba a problémába, hogy a kelleténél, vagy mondjuk a mi elképzeléseinknél jóval memóriaéhesebbek. Emellett persze felfedezhetünk kisebb-nagyobb megjelenítés-béli változást is.

Az újdonságok között van az is, hogy a hálózati kapcsolatokon és a weboldalak kezelésén is javítottak. A korábbiakban probléma volt az is, hogy dokumentumokat, vagy némelyik fájlokat nem töltötte le megfelelően, valamint több közösségi oldalon jelentkező kapcsolatingadozást is kiküszöböltek(Twitter, Yahoo chat, stb.). A biztonságra még az e-mail rendszerek esetében is „rágyúrtak”, védettebbé, és erősebbé téve ezzel, ahogyan a hírfolyamok, és chatelési funkcionalitások esetében.