Nyilvánosságra hozott személyes adatok? Ebben a témakörben mindig akadnak friss információk a hackerekkel kapcsolatban. Időről-időre hallhatunk weboldalak feltöréséről, minek következményeként a cselekményt magukra vállaló hacker csoportok az interneten közzé is teszik a megszerzett adatokat – jobb esetben némi kozmetikázással. Nem történt ez most sem másként, ám ezúttal a Pepsi magyar honlapján megtalálható promóciós oldalt törték fel törökök.A weboldalon körülbelül ötvenezer felhasználó személyes adatihoz fértek hozzá, és tették azokat közzé az interneten.

.

Az Anonymous magyarországi részlegének Facebook közzététele linkekkel tűzdelt, melyekkel hozzáférhetünk a Pepsi nyereményjátékára regisztráltak adataihoz, jelszavaihoz. A linken keresztül letölthető adatok között nevek, telefonszámok, születési dátumok, lakcímek, e-mail címek, sőt jelszavak is szerepelnek.

Mivel még mindig sokan vannak, akik a levelezőszolgáltatásokhoz, közösségi oldalakhoz a könnyebb megjegyezhetőséget szem előtt tartva azonos jelszavakat használnak, így fontos, hogy aki tudja magáról, hogy a Pepsi játékára regisztrált, és máshol is használt jelszót választott, változtassa meg azokat a későbbi kellemetlenségek elkerülése végett.

.

A hírekben továbbá szóltak arról is, hogy a jelszavakat a rendszer nem megfelelő biztonságos módon tárolta, így alakulhatott ki a jelen helyzet, hogy a jelszavak névhez, mail-címekhez kapcsolódóan szivárogtak ki. Arról nem is beszélve, hogy olyan személyes adatok is nyilvánosságra kerültek, mint a telefonszám, vagy a születési dátum, melyeket akár egyéb bűncselekmények elkövetéséhez is felhasználhatnak. A tapasztaltak szerint is nagyon fontos tehát, hogy az egyes webhelyeken való regisztrálásunk alkalmával más-más jelszavakat használjunk, még ha azok megjegyzése nehezebb is, hiszen így adatainkat nagyobb biztonságban tudhatjuk egy a most törtért hacker támadáshoz hasonló esetében is.