Érdekel, hogy párod mivel tudja elütni az időt a Facebook előtt? Szeretnéd leellenőrizni netes kapcsolatait, személyes levelezését? Esetleg az msn beszélgetései iránti kíváncsiságod furdalja az oldaladat? Magánéletünknek számos olyan szegmense van, ahol bizony jól jönne bekukkantani a másik interneten élt életébe, és hozzájutni olyan információkhoz, melyek akár döntően befolyásolhatják is jövőbeli kapcsolatainkat. A „tudatlanság öröme” helyett bizony kinek ne fordulna meg a fejében a felhasználói fiókok feltörésének gondolata?

.

Elég, ha csak beírjuk a keresőbe az adott kulcsszavakat, s máris videós oktató anyagoktól kezdve részletes leírások és tippek ugranak elő, hogyan is törhetünk fel kedvünkre felhasználói fiókokat, s juthatunk ezekkel olyan információkhoz, melyek fontosak számunkra ilyen vagy olyan oknál fogva.

Természetesen, mielőtt belevágnánk, és kedvesünk után kémkednénk, vagy csak kíváncsiságból bele kívánnánk kukkantani néhány barátunk beszélgetéseibe, jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mindez illegális, és bizonyos szoftverekkel könnyedén visszakereshető IP címünk. Innen pedig már csak egy lépés, hogy bekövetkezzen a felelősségre vonás. Ahelyett tehát, hogy ádáz küzdelmet folytatnánk vélt vagy valós ellenségeink ellen a világhálón, érdemesebb inkább arra felhasználni az elérhető tudást, és ismeretanyagot, hogy megakadályozzuk saját adataink illetéktelen kezekbe való kerülését.

Figyeljünk oda az olyan apróságokra, mint a korábban már említett ncore meghívók, vagy kéretlen alkalmazások, hiszen könnyen lehet, hogy ezek mögött csak hozzáférési jelszónk kicsalásának indoka áll! A közösségi portálok látszólag veszélytelen, kapcsolattartási jellege – mint a tapasztalatok is mutatják – sajnos sokszor veszélyeket rejtenek magukban.