Az Anonymous hacker csoport újabb célpontja az olasz rendőrség volt, amelynek rendszerét kedd éjszakára feltörve olyan információkhoz jutottak, melyek elsősorban a rendőrség adatbanki, valamint belső levelezési adatait tartalmazzák. A közleményt maga az intézmény tette közzé olaszországi weboldalán, ahonnan kiderült, hogy a hacker csoport körülbelül 3500 fájlhoz jutott hozzá, melyek egy része titkosnak minősül.

.

Első alkalomként tarthatjuk számon, hogy ilyen kiemelt fontosságú adatokhoz jutottak hozzá az Anonymous tagjai olaszországi tevékenységük során. Többek között a rendőrök mobiltelefonszámait, bérezésük adatait, civil szervezetekről készült jelentéseket és beépített rendőrök kartonjait is tartalmazó fájlok sem voltak biztonságban a hackerektől, de a civilben szolgáló rendőrök kilétéhez is hozzájutottak. A Lyon és Torino között vasút olasz szakasza ellen tiltakozók tüntetéseivel kapcsolatos információk is nyilvánosságra kerültek az eset kapcsán.

Az Anonymous nem tagadja a történteket, és az I’Espresso névre hallgató hetilap online kiadásában közölték, hogy az olasz rendőrség rendszere „pocsék”, és valójában észre sem vették, hogy jelen esetben ők képezték megfigyelés tárgyát.

.

Azt egyértelműen kijelenthetjük, hogy ha az előzőekben felsorolt információkhoz ilyen könnyedén hozzájuthattak a hackerek, akkor valóban nem nevezhető túl megbízhatónak az olasz rendőrség rendszere. Jogosan gondolkodhatnak el az ott alkalmazottak, hogy mennyire vannak jó kezekben adataik – köztük a beépített rendőrök személyazonossága is.