Az már cseppet sem meglepő, hogy gyerekeink a számítógép elé születnek, az azonban a legritkább esetben fordul meg a fejünkben, hogy olyan tinédzserek, akiknek legtöbbje a filmek, játékok és az egymással való kapcsolattartásra használja a világhálót, akár komoly bűncselekményeket is elkövethetnek.

Az informatikai rendszerek elleni támadással kapcsolatban számos hacker csoport működik szerte a világban, ezúttal Magyarországon fogtak egy tizenévesekből álló bandát, akiknek vezetője nem többtizenhat évesnél. Négy társával kizárólag az interneten keresztül kommunikáltak, és így hajtottak végre olyan cselekményeket, mint az emlékezetes alkotmánybírósági honlap feltörése, és Alaptörvényünk átírása itt-ott.

.

Nemzeti Nyomozó Iroda a tizenhat éves fiú Dunaújvárosban történő elfogása után eljárást indított ellenre számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény miatt. Néhány nappal később társai is rendőrkézre kerültek, akik szintén beismerték a cselekményeket – mást nem is tehettek, ugyanis számos bizonyítékot foglaltak le lakásukban.

A magukat Anonymous névre keresztelt hackerek szert a világban jelen vannak, az elfogott csapat is követőjüknek vallotta magát. Azt érdemes tudni, hogy az esetek nagy többségében nem követnek el súlyos bűncselekményeket az Anonymous tagjai, csupán egy időre leáll egy-egy weboldal, ám az esetek többségéről nem is tud a nyilvánosság, hiszen a weboldalak tulajdonosai egy megerősített tűzfallal és biztonsági intézkedésekkel helyreállítják a problémát. Természetesen hallottuk már komolyabb esetekről is, mint például a sajtóban és a médiában igen nagy visszhangot keltő botrány, amikor a New York-i tőzsde honlapja, vagy neves olajipari cégek voltak a célpontok. 

.

Egyesek politikai hátteret sejtenek az ügyek mögött, míg a hackerek gyakran csak a demokráciára és az emberek tájékoztatására fogják tetteiket.