Szinte nem is volt olyan hónap az elmúlt évben, amikor ne hallottunk volna az Anonymous hacker csoport támadásairól, aktív tevékenységéről. Hogy az idén is tartsanak a fejlesztők és a biztonsági szakemberek a szervezettől, újévi fogadalomként nyilatkoztatták ki, hogy bizony 2013-ban sem lesznek biztonságban a rendszerek tőlük. Mintegy visszaemlékezésként, és a jövőre szóló ígéreteik nyomatékosításának érdekében is nyilvánosságra hoztak egy videót, mely tulajdonképpen egy összefoglalója a 2012-es évben sikerként elkönyvelt támadásaiknak.ff_anonymous9b_f

Az FBI, vagy a Universal Musik weboldala elleni akció éppen úgy helyet kapott a videóban, mint a szír kormány site-jai elleni megnyilvánulás. Ez utóbbi elmondásuk szerint folyamatban van még mindig, az összeállítás pedig csak ízelítő azokból a ténykedésekből, melyeket magukénak könyvelhet el a csoport.

A magát még mindig erősnek tartó Anonymous állításaival azonban gyökeresen ellentéteset közölt a McAfee Labs előrejelzése, mely szerint a csoport szétzilálódni látszik, és gyakorlatilag csak öncélú hackeléseket folytatnak, melyekkel saját hírnevüket tiporják sárba. Már korábban is szó volt arról, hogy valójában a csoport csak kevés számú olyan hackerrel bír, akik ténylegesen is magas szinten értenek ahhoz, amit csinálnak. A tagok java része pedig inkább nevezhető forrófejű tininek, mintsem szakmailag kifogásolhatatlan profinak.

Mindezek ellenére még mindig tény azonban, hogy továbbra is várhatóak hacker támadások, s még ha az Anonymous gyengülést is mutatna, akkor is „betörnek” a piacra majd olyan csoportok, akik eddig éppen az Anonymous miatt szorultak háttérbe. Az előrejelzések szerint a mobilos rendszerek gyengeségeit kihasználva várhatóak majd támadások, melyeknek elsődleges célja az anyagi haszonszerzés, vagy éppen az illetéktelen vásárlások indítása.