A közösségi oldalak mintájára készülő hamis weboldalak egyre gyakoribbak, s ezeken keresztül igyekeznek a csalók hozzájutni a felhasználók személyes adataihoz, hogy azt a későbbiekben kihasználják például anyagi haszonszerzés céljával. A legnépszerűbbnek bélyegzett Facebook-ot is kihasználják az adathalászok, s a Symantec legutóbbi felmérése alapján erre két példa is akadt a közelmúltban.

Az egyik eset a már előzőekben említett másolt oldal, amely számos újdonságot is ígér a felhasználóknak. A biztonsági cég úgy véli, hogy elsősorban az indiai felhasználókat akarták ilyen módon megtéveszteni, de tény, hogy bármelyik országban megismétlődhet az incidens. Mivel az eddigiekben tapasztalt másolt Facebook-oldalak eléggé rossz minőségben lettek kivitelezve, így aki egy kicsit is körültekintő belépési adatait illetően, az láthatta, hogy valójában átverésről van szó. Természetesen rohanó mindennapjainkban, amikor már megszokásból lépünk be felhasználói fiókunkba, nem biztos, hogy a részletekre odafigyelünk.

A Symantec felmérései alapján egy másik esetben egy kislányt ábrázoló kép és az alatta található Like-gomb szolgáltak a megtévesztésre. Rákattintáskor ugyanis a Facebook fiókba való belépést kérte a megjelenő weboldal. Az adatokat megadva pedig azonnal a támadók kezébe kerültek azok.

Fontos tisztában lenni tehát néhány dologgal, ha nem szeretnénk, hogy adataink illetéktelen kezekbe jussanak. Az e-mail-ben kapott linkek és a közösségi oldalakon megosztottakat mindig célszerű fenntartásokkal kezelni. A felugró ablakokba történő adatmegadás mindig körültekintő legyen. A megfelelő biztonsági szoftverek használata nagymértékben hozzájárulhat az adathalászat és a csalások elleni védelemhez. Pénzügyi adatainak megadásakor pedig figyeljen oda, hogy a böngésző címsorában megjelenjen a lakat, a zöld szín, vagy a „https” rövidítés. A hackerek tevékenységét ismerve még így sem biztos, hogy tökéletes biztonságban vannak adatai.