Van biztos módszer napjainkban a kibertámadások, és a hackerek ellen? Az egyetlen megoldás, ha szeretnénk abszolút biztonságban tudni személyes adatainkat, az, ha nem csatlakozunk a világhálóra. Azonban úgy vélem, ez manapság szinte lehetetlen, éppen ezért fontos, hogy tisztában legyünk internetezőként mindazokkal a veszélyekkel, melyek ránk leselkednek az interneten szörfözve.

Az indiai XY Securityi két alapítója tavaly a Facebook egy kiemelt jelentőségű sérülékenységére hívta fel az oldal üzemeltetőinek figyelmét. Valós sérülékenység jelentése kapcsán a FB fizetni szokott az információért, és a tavalyi hiányosság oly mértékben komolynak számított, hogy a megszokott összeg ötszörösét kapták az illetékesek. A felhasználók webkamerája feletti uralomátvétel mellett az azzal készült képek, videók üzenőfalra posztolása bizony messzemenően sérti a magánélethez való jogot.Természetesen nem csak a legnépszerűbb közösségi oldalnak vannak gyenge pontjai, viszont tény, hogy a naponta több százmillió felhasználóval rendelkező site esetében ez jóval nagyobb visszhangot kapott, mint egyéb esetek.

A webkamerák és mikrofonok távolról történő aktiválásának lehetőségére körülbelül másfél éve derült fény, s bár a szükséges biztonsági lépéseket megtették az illetékesek, mégis 2011 legnagyobb baklövései között tartják számon azóta is az incidenst. Nem csak a szoftverek, de a hardverek is okolhatóak a problémáért, hiszen a Trendnet-kamerák biztonsági hibáját kihasználva több ezer webkamerához lehetett hozzáférni, s egyetlen kattintással megfigyelni azok tulajdonosait. A későbbiekben kiderült, hogy nem csak a Trendnet kamerái érintettek az ügyben.

Stephen Cobb, az ESET szakértője úgy véli, hogy webkamera vásárlásnál is célszerű tisztában lenni az aktuális biztonságtechnikai hírekkel, így fény derülhet arra, hogy a választani kívánt kamerát a korábbiakban fel tudták-e már törni. Emellett az is fontos, hogy a kamerát regisztráljuk, és erős jelszót válasszunk védelmére. Állítólag a Trendnet-kamerákhoz szükséges biztonsági frissítéseket még most sem töltötték le sosem, ezzel elbagatellizálva a biztonság kérdését, s saját magukat a megfigyelés, valamint a visszaélések veszélyének kitéve. Cobb azt is elmondta, hogy tökéletes védelmet még a frissítések sem jelenthetnek, hiszen a támadók mindig újabb és újabb módszereket használnak. A száz százalékos biztonság a webkamera kihúzása, ha nincsen használatban, valamint integrált kamera esetében annak leragasztása.