Nem volt ismeretlen soha a hackerek számára annak lehetősége, hogy átvegyék egy-egy gép felett a teljes irányítást. Okostelefonjaink éppen úgy nincsenek biztonságban, mint számítógépünk, melyen  ha ráadásul üzleti szempontból fontos dokumentumokat őrzünk, akár komoly kár is érhet bennünket.

1260785_laptop_work

A legfrissebb hírek szerint Java programmal olyan rosszindulatú szoftverek települhetnek gépünkre, melyek lehetővé teszik a hackerek számára, hogy kedvük szerint garázdálkodjanak gépünkön, személyes, vagy éppen munkahelyi adatainkat ellenünk fordítva. Az nem kérdéses, hogy miért is tennének ilyet, hiszen az anyagi haszonszerzés áll első helyen a motivációk között, s mivel a Java hiányosságaira a múlt héten már fény derült, így gyakorlatilag senki sincs biztonságban, aki a világhálót használja. Ha ugyanis egy, a hacker által felkészített oldalra kattintunk, máris megtörténhet a baj, és a nem nyilvánosságra szánt fényképeink, videóink, levelezéseink rossz kezekbe kerültével akár zsarolás áldozatává is válhatunk.

1206711_digital_world

Bár az ITcafé szerint részleges megoldás már van a problémára, de aki teljes biztonságban akar lenni, annak érdemes letiltania a Java futtatást a böngészőben. Mivel az amerikai belbiztonsági minisztérium szerint sincsen végleges és biztos megoldás a helyzetre, ezért mindenképpen érdemes a böngészőbővítmény kikapcsolása, hogy adataink és személyes információink valóban csak a mieink maradjanak. A tapasztaltak csak megerősítették azokat a tanulmányokat, melyek a közelmúltban a 2013-ban várható hacker támadásokról szóltak, s miszerint a hackerek tevékenysége a zsarolás és a netbankoláson keresztüli anyagi haszonszerzés irányába tendál majd.