Az ESET vírus-toplistájáról kiderül, hogy a vírusterjesztők célja elsősorban a személyes információkhoz való hozzáférés, banki adatok megszerzése, és az ezekhez vezető kapuk megnyitása a fertőzött PC-ken. Kifejezetten veszélyesnek bizonyul az Autorun víruscsalád, valamint a Conficker féreg, melyek azonban az utóbbi néhány hónapban egyre gyengülni látszanak. De miért is maradhattak ilyen sokáig aktívak anélkül, hogy bármi is történni látszott volna az ellenük való küzdelemben? Ami ezt leginkább indokolja, az a nem megfelelően frissített számítógépek nagy száma, melyek az internethez csatlakozva máris nagymértékben ki vannak téve a veszélynek.images

Mint már több kutatásból kiderült, napjainkban az úgynevezett zsaroló károkozók is szép számmal szedik áldozataikat. A megtévesztéssel váltságdíjat szedő, gépünkre települő programok a gép újbóli normális használatáért, valamint a fájlokhoz való hozzáférésért követelik a pénzt, melyet laikusként sokan meg is fizetnek.

Az ESET júliusi jelentésében arról is szó esett, hogy azegészségügyi rendszerek kifejezetten nagy kockázatnak vannak kitéve az utóbbi időben. A hiányzó anyagiak miatt a mind több adattal rendelkező rendszerek a hackerek kedvelt célpontjaivá váltak. Többek között a felelőtlenség, az emberi mulasztás, és természetesen az anyagi források hiánya okolható azért, ha az egészségügyi rendszerekből kikerülnek bizalmas adatok. Miként a The Global State of Information Sexurity Survey is közölte, egy év alatt mintegy 50 százalékkal növekedett a hasonló incidensek száma.