A bostoni merénylet részletei iránt kétségkívül nagy az érdeklődést. Ezt kívánják kihasználni azok az internetes csalók, akik a témával kapcsolatos információkat küldözgetnek e-mail-ben, hogy hozzáférést szerezzenek mások gépeihez és jelszavaihoz. A kéretlen elektronikus levelek olyan hivatkozásokat tartalmaznak, melyekre kattintva az óvatlan, és kétségkívül kíváncsi felhasználók gépei megfertőződhetnek. Ennek különösen nagy a veszélye, ha a használt vírusirtó nem rendelkezik naprakész frissítésekkel.

A Symantec kutatói arra hívták fel a figyelmet, hogy az egyik spamre kattintva videosorozatok érhetőek el a merényletről, mely kapcsán az egyik nem betölthető videónál megjelenő ablakban a „boston.avi_.exe” fájl tölthető le. Ennek segítségével pedig a biztonsági réseket kihasználva már meg is történik a fertőzés.

A Sophos biztonsági cég is foglalkozik a témával, szerintük a Tepfer trójai egyik variánsa a bűnös, mely adatlopásra, valamint a fertőzött gépen különféle műveletek végrehajtására képes. Nem ritka, hogy YouTube videók tartalmaztak a háttérben olyan ártalmas kódokat, melyek a PC-re juthatnak.

A Cisco szakemberei szerint látszólag a CNN-től kapott e-mail-ek is veszélyt jelenthetnek, ugyanis ezek meghamisított címmel kerülnek a felhasználók postafiókjába. Amennyiben tehát aBreakingNews@nail.cnn.com e-mail címről találnánk levelet, mely egy videóra hivatkozik, még kíváncsiságból se kattintsunk rá, ugyanis szoftvereink sebezhetőségét kihasználva nem kívánt, kártékony programok települhetnek gépünkre.

S hogy mi a megoldás? Az óvatosság érdekében hírportálokat mindig inkább a böngészőből javasolt megnyitni, valamint a víruskeresők naprakészen tartása, és a biztonsági frissítések rendszeres telepítése is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy gépünk a lehető legnagyobb biztonságban legyen az internetes csalók támadásaival szemben.